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  1. 農学部
  2. 農学部-紀要論文
  3. 15巻
  4. 15巻3号

サイレージ抽出培養液および原材料由来乳酸菌培養液を添加したイネ「チネリア・ママ」サイレージの発酵品質

https://yamagata.repo.nii.ac.jp/records/2028
https://yamagata.repo.nii.ac.jp/records/2028
ef7ab998-dd92-48a6-b887-895c40437557
名前 / ファイル ライセンス アクション
kiyoua-15-3-111to117.pdf kiyoua-15-3-111to117.pdf (145.9 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-03-06
タイトル
タイトル サイレージ抽出培養液および原材料由来乳酸菌培養液を添加したイネ「チネリア・ママ」サイレージの発酵品質
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 堀口, 健一

× 堀口, 健一

堀口, 健一

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松田, 朗海

× 松田, 朗海

松田, 朗海

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高橋, 敏能

× 高橋, 敏能

高橋, 敏能

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萱場, 猛夫

× 萱場, 猛夫

萱場, 猛夫

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角田, 憲一

× 角田, 憲一

角田, 憲一

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安藤, 豊

× 安藤, 豊

安藤, 豊

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後藤, 正和

× 後藤, 正和

後藤, 正和

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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 6742
姓名 Horiguchi, Kenichi
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 6743
姓名 Matsuda, Omi
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 6744
姓名 Takahashi, Toshiyoshi
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 6745
姓名 Kayaba, Takeo
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 6746
姓名 Kakuda, Kenichi
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 6747
姓名 Ando, Ho
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 6748
姓名 Goto, Masakazu
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 Summary : The objectives of this study were to investigate the fermentation quality characteristics of Chineria-Mama whole crop rice silage and to examine the effect of addition of fermented juice of silage extract (FJSE) and fermented juice of epiphytic lactic acid bacteria (FJLB) on the fermentation quality. Rice plant (Oryza sativa L. line, Chineria-Mama) was cultivated by using conventional methods and was harvested on September 8 (Sept-cutting) and October 6 (Oct-cutting), 2006. The rice plants were cut with a cutter blower into 1-3 cm pieces and were crammed into plastic pouches without (control) or with 1 % of FJSE (FJSE treatment) or FJLB (FJLB treatment) in the fresh matter. All silages were maintained indoors and opened after 1 month. FJSE and FJLB were prepared according to the following method. 100 g of the cut fresh Chineria-Mama silage and Chineria-Mama rice plant were macerated with 500 mL of water and 10 g granulated sugar was added. The mixture was incubated anaerobically at room temperature for 2 days, and then filtered through quadruple layers of cheesecloth. The filtrate was collected in a plastic bucket and blended with 10 g granulated sugar. There was no remarkable difference in crude protein, ether extracts and neutral detergent fiber content between the Sept-cutting rice plant and the Oct-cutting rice plant. The non fibrous carbohydrates content of Chineria-Mama rice plant was 33.1% Sept-cutting and 33.6% Oct-cutting in the dry matter. The pH values for silage of control, FJSE treatment and FJLB treatment were the range of 3.6-3.8. Moisture contents for all silages of Sept-cutting were higher than those of Oct-cutting (P<0.01). The lactic acid contents in the fresh matter of all silages were more than 1 %, and that of FJSE treatment silage was lowest (P<0.05) at Sept-cutting and Oct-cutting. Propionic acid was observed only in FLSE treatment silage (P<0.01). Butyric acid contents were low in the silage of control, FJSE treatment and FJLB treatment. There was no large difference in volatile basic nitrogen content among three treatment silages. The present results suggest that the fermentation quality of Chineria-Mama whole crop rice silage is good, and the addition of FJSE and FJLB prepared in this experiment can not improve on the lactic fermentation of silage.  Key Words : Chineria-Mama, fermented juice of epiphytic lactic acid bacteria, fermented juice of silage extract, fermentation quality, whole crop rice silage  キーワード:イネ「チネリア・ママ」,サイレージ抽出培養液,原材料由来乳酸菌培養液,発酵品質,イネホールクロップサイレージ
書誌情報 山形大学紀要. 農学 = Bulletin of Yamagata University. Agricultural Science

巻 15, 号 3, p. 111-117, 発行日 2008-02-15
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00243054
その他の言語のタイトル
その他のタイトル Fermentation quality characteristics of rice plant (Oryza sativa L., Chineria-Mama) as whole crop silage by addition of fermented juice of silage extract and fermented juice of epiphytic lactic acid bacteria
タイトル(ヨミ)
その他のタイトル サイレージ チュウシュツ バイヨウエキ オヨビ ゲンザイリョウ ユライ ニュウサンキン バイヨウエキ オ テンカ シタ イネ チネリア ママ サイレージ ノ ハッコウ ヒンシツ
出版者
出版者 山形大学
出版者(ヨミ)
値 ヤマガタ ダイガク
別言語の出版者
値 Yamagata University
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 論文(Article)
資源タイプ・ローカル
値 紀要論文
資源タイプ・NII
値 Departmental Bulletin Paper
資源タイプ・DCMI
値 text
資源タイプ・ローカル表示コード
値 2
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Ver.1 2023-05-25 06:15:12.036392
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